| Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! | |
|
+3Ice_Princess ₪Kristal KéLébék₪ Fairy_Tale 7 posters |
Yazar | Mesaj |
---|
Fairy_Tale Akademi Müdürü
Kayıt tarihi : 19/02/09 Mesaj Sayısı : 2701 Nerden : İstanbul Tavşan : 3608
| Konu: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 7:02 am | |
| Çok beğendiğim ve yıllardır faydalandığım http://www.edebiyatturk.com sitesinden alıntı yaparak, siz değerli arkadaşlarımın faydalanması için buraya aktarıyorum. Lütfen üşenmeyiniz, dikkatlice okuyunuz, mutlaka faydalanacaksınız. Kendisini bildi bileli yazanlar da, doktor, avukat, gazeteci, dilbilimci olanlar da okusunlar. Saygılarımla. TÜRKÇEMİZİ GÜZEL KONUŞUP YAZMAMIZ İÇİN BAZI KURALLAR:( http://www.edebiyatturk.com sitesinden alıntıdır. Hiçbir değişiklik yapılmamıştır. Bu faydalı siteyi tüm Blog yazarı arkadaşlara tavsiye ederim.) ********************* Nasıl yazacağım? Yazmaya başlarken bunu sorarız kendi kendimize. Çok basit kurallar, iyi yazmanızı sağlar. En azından yazdıklarınızın iyi görünmesini, iyi okunmasını sağlar. Bu iyi okunma ve görünme, kuşkusuz içerikle ilgili değil. Burada kastedilen biçimsellik. Yazarken biçimle ilgili uymamız gereken belli başlı bazı kurallar var. Bunları şöyle sıralayabiliriz: BUNLARI YAPIN* Mutlaka sık sık paragraf yapın! Paragrafsız bir yazı upuzun ve ürkütücü bir duvara benzer. Böyle bir duvarı kimse görmek istemez. Yazınızı da kimse okumak istemez. * Her noktalama işaretinden sonra, (yani virgül, nokta, üst üste iki nokta, soru ve ünlem işaretleri gibi) bir boşluk (yani espas) bırakın.Bunu yapmazsanız cümleleriniz ve sözcükleriniz karmakarışık bir koyun sürüsüne benzer. Hiç birini diğerinden ayıramazsınız. * Ne kadar sade yazarsanız o kadar güzel görüneceğinden emin olun!Yani mümkün olduğu kadar az noktalama işareti kullanın. Gereksiz tırnaklardan, parantezlerden, çizgilerden, şapkalardan kaçının. Noktalama işaretlerini sadece gerektiğinde ve zorunlu olduğunuzda kullanın ki onların da kıymeti bilinsin. * İmla kurallarına mutlaka uyun. O kurallar dilin birliğini ve düzenini sağlar. Yazdıklarınızın okuyan herkes tarafından anlaşılmasını sağlar. Bilmediğiniz bir imla kuralı olursa diye, yanınızda bir "imla kılavuzu" bulundurmanız sizi küçük düşürmez. * Kısa cümleler okunma açısından büyük avantaj sağlar.Tamam, uzun cümleler kurup ne kadar usta yazar olduğunuzu göstermek isteyebilirsiniz. Ama art arda sıralanmış onlarca sözcüğün insan beynine anlamlı bir mesaj göndermesi, birkaç sözcüğün göndermesinden daha zordur. * Artık çoğumuz bilgisayarlarda, klavyeleri kullanarak yazıyoruz. Yazı büyüklüğünüzün (yani punto) ve yazı karakterinizin (yani font), kullandığınız dile uygun olmasına özen gösterin. Çok küçük de olmasınlar, çok büyük de. Unutmayın yazınız binlerce bilgisayarda açılacak. Her yerde aynı düzenlilikte görünmesi, sık kullanılan yazı tipleri (font) ve normal ölçülerde bir punto seçmenizle mümkün olabilir. * Boşluklar çok önemlidir.Yukarıda her noktalama işaretinden sonra boşluk bırakmanız önerildi. Yazınızın bütününün biçimsel olarak sıcak görünmesi için, yanlardan, alt ve üstten de uygun boşluklar bırakmalısınız. Derli toplu bir görüntü, karmaşa karşısından her zaman avantajlıdır. Yazıda bazı durumlarda başlık (yani belirleyici, vurgulayıcı sözcük ya da sözcükler) kullanırız. Bunların dikkat çekmesi için yazının bütününden farklı bir font ve punto ile yazılmaları gerekir. | |
|
| |
₪Kristal KéLébék₪ Süper Moderatör
Kayıt tarihi : 04/05/09 Mesaj Sayısı : 4156 Nerden : İzmir Tavşan : 4663
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 7:31 am | |
| İnanamıyoruum! Bizim dilimizi bu hale getiremezler. Buna bir dur demeliyiz ama hayır! Bizim insanlarımız böyle cesaretsiz işte. Göz göre göre güzel dilimiz elimizden gidecek! Zaten gidiyor bile. Türkçe'ye giren onca yabancı kelimeler ile! | |
|
| |
Ice_Princess Moderatör
Kayıt tarihi : 22/04/09 Mesaj Sayısı : 1340 Nerden : Hatay / Antakya Tavşan : 1607
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:18 am | |
| "Türkçene Sahip Çık" oyununu bunlar için açmıştım ama yalnızca o sayfada kurallara uyarsak ne anlamı kalır ki?! | |
|
| |
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:24 am | |
| Bak yine bundan bahsediyorsun. Konuya döner misin? Oyunun başka sayfalarda da olursa karışır. | |
|
| |
Ice_Princess Moderatör
Kayıt tarihi : 22/04/09 Mesaj Sayısı : 1340 Nerden : Hatay / Antakya Tavşan : 1607
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:27 am | |
| Arkadaşlar, bir duyuru yapıp konuyu kapatıyorum: Yalnızca oyunun sayfasında kurallara uyacağız. Diğer sayfalarda Türkçemizi katledebilirsiniz. | |
|
| |
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:38 am | |
| Diğer sayfalarda Türkçemizi katledebilirsiniz.[/quote]
Bu bir gönderme mi? Neden böyle birşey söyledin? | |
|
| |
Ice_Princess Moderatör
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:39 am | |
| Öyle bir söyledin ki, içimden bu söz geldi. Yalnızca o sayfada mı kurallara uyalım? | |
|
| |
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:40 am | |
| Ama kafamız karışıyor. Hem sırfben mi söylüyorum. Başkasına neden birşey söylemiyorsun? | |
|
| |
Ice_Princess Moderatör
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:42 am | |
| Sen cevap verdin de, onun için sana dedim. | |
|
| |
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:45 am | |
| Tamam bu konu burda kapansın. | |
|
| |
Ice_Princess Moderatör
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:48 am | |
| Ben de kapatmak istiyorum da, oyunun kuralını mı değiştireyim şimdi, bu sitede Türkçe katlolacak öyle olursa. | |
|
| |
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 10:54 am | |
| Yoğun istek geldi, bence değiştir. | |
|
| |
Ice_Princess Moderatör
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Salı Haz. 16, 2009 12:35 pm | |
| Kesin duyurumu oyunda yaptım ve şimdi konuya dönelim, lütfen... | |
|
| |
Fairy_Tale Akademi Müdürü
Kayıt tarihi : 19/02/09 Mesaj Sayısı : 2701 Nerden : İstanbul Tavşan : 3608
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Çarş. Haz. 17, 2009 6:32 am | |
| Sizde birşeylerr ya çok tartışıyorsunuz! Ufak birşey söyleyip konuya dönüyorum: Diğer sayfalarda da oyun geçerli olursa, dakkada bir sen şimdi herkesi uyaracaksın. Ve bu uyarı konu ile alakasız olacak. Ve yeni üyeler bundan haberimiz yoktu diyecek. Bu forumda öyle bir kısıtlanma olamaz ve olması teklif bile edilemez. Türkçe'ye saygılı olan zaten olur, senin birşey demene gerek yok. Neyse konuya dönüyorum: Bence de ,Türkçe'miz elden gidiyor ben Türkçe'mi çok çok çok seviyorum ya... | |
|
| |
.!.eLiF.!. Alice Profesörü
Kayıt tarihi : 02/04/09 Mesaj Sayısı : 2104 Nerden : !sTaNßuL Tavşan : 2233
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Çarş. Haz. 17, 2009 1:22 pm | |
| bnDe seWioRm aMa naPim boLe yaZmak daHa hoSuma qiDio nDnse | |
|
| |
Tußa Yıldızsız
Kayıt tarihi : 24/04/09 Mesaj Sayısı : 72 Nerden : Kalbimin götürdüğü yerden Tavşan : 83
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Perş. Haz. 18, 2009 8:15 am | |
| bnce de herkkes o konu haricinde sevdiği gibi yazsın ama kalın ve büyük yazmak yasak bildiimiz qibi.. | |
|
| |
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Perş. Haz. 18, 2009 8:17 am | |
| Evet. Elif o yazı sana çok yakışıo | |
|
| |
xsakurax Moderatör
Kayıt tarihi : 30/05/09 Mesaj Sayısı : 2560 Nerden : alice akademisi Tavşan : 2789
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! C.tesi Eyl. 05, 2009 3:15 am | |
| paylaşım için sağol canım | |
|
| |
gakuenalice55 Buraya Kadar,Banlandın!
Kayıt tarihi : 06/11/09 Mesaj Sayısı : 261 Nerden : Gün ışığının içinden Tavşan : 311
| Konu: Geri: Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! Paz Ocak 24, 2010 9:05 pm | |
| | |
|
| |
| Türkçe "Turkche" leşiyor, "Dur" Diyen Yok! | |
|